Επίσκεψη στο Εντομολογικό Μουσείο Βόλου

0

Όπως ήδη έχω αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, στο τέλος του καλοκαιριού του 2021, βρεθήκαμε στον Βόλο όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφτούμε τρία καταπληκτικά μουσεία. Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα και το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου στο οποίο θα αναφερθώ σε αυτό το άρθρο.

Ιδρυτής του Εντομολογικού Μουσείου Βόλου είναι ο Dr. Αθανάσιος Κουτρούμπας, του οποίο το βιογραφικό παραθέτω λίγο πιο κάτω.

Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου πρόκειται για μια πολύχρονη ιδιωτική προσπάθεια που άρχισε σαν χόμπυ του ιδρυτή κατά την διάρκεια των μαθητικών του χρόνων με τις πρώτες τεκμηριωμένες συλλήψεις νυκτόβιων λεπιδοπτέρων το 1958. Το 1964 με την εισαγωγή του ιδρυτή στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών μπήκαν τα θεμέλια της επιστημονικής καταγραφής, κατάταξης και μελέτης των αποκτημάτων του μουσείου. Η διαμόρφωση του μουσείου ολοκληρώθηκε με την εξειδίκευση του Dr. Αθανασίου Κουτρούμπα στην φυσιολογία και συστηματική κατάταξη των εντόμων κατά τα έτη 1974-1978.

Το μουσείο διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα είδη και περιλαμβάνει σήμερα (2014) περίπου 100.000 έντομα διαφόρων τάξεων. Η πλειοψηφία των εντόμων που εκτίθενται στο μουσείο είναι πεταλούδες (λεπιδόπτερα) που ανήκουν σε περισσότερα από 40.000 είδη, υποείδη και φυλές. Όλα τα εκθέματα του μουσείου είναι ταξινομημένα σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες της Συστηματικής Εντομολογίας. Τα εκθέματα προέρχονται από όλες τις ηπείρους και έχουν συγκεντρωθεί από τον Dr. Αθανάσιο Κουτρούμπα κατά την διάρκεια επιστημονικών εξορμήσεων που έχει ο ίδιος πραγματοποιήσει.

Το Εντομολογικό Μουσείο Βόλου είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο ιδιωτικό εντομολογικό μουσείο των Βαλκανίων και είναι γνωστό στον επιστημονικό κόσμο της Ελλάδας και του εξωτερικού που ασχολείται με το αντικείμενο. Είναι ανοικτό στο κοινό από το 1987 και δέχεται κατ’ έτος πάνω από 5.000 επισκέπτες. Παράλληλα πολλοί εντομολόγοι, Έλληνες και ξένοι, το επισκέπτονται για ενημέρωση και προσδιορισμό των ειδών. Πρόκειται για μια συστηματική εργασία η οποία με την επιστημονική κι αισθητική της αξία συμβάλλει στην προβολή της πόλης του Βόλου, στην επιμόρφωση των πολιτών της και αποτελεί πόλο έλξης για τον τουρισμό της περιοχής. Περιλαμβάνεται στο βιβλίο των μουσείων του Δήμου Βόλου αλλά και στο Βιβλίο των Ελληνικών Ρεκόρ.

Λίγα λόγια για τον ιδρυτή αυτού του μοναδικού στον Ελλαδικό χώρο μουσείου.

O Dr. Αθανάσιος Κουτρούμπας γεννήθηκε στον Βόλο το 1946. Το 1964 εισάγεται στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών από όπου αποφοίτησε με το δίπλωμα του Γεωπόνου το 1970. ΤΟ 1974 μεταβαίνει με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) στο Παρίσι για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής επάνω στην φυσιολογία των εντόμων.

Το 1977 αποκτά τον τίτλο του διδάκτορος Εντομολογίας του Πανεπιστημίου «Πέτρος και Μαρία Κιουρί» με το βαθμό «Μετά Πάσης Τιμής». Το 1978 διορίζεται ως Εντομολόγος – Ερευνητής στο Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Βόλου,το οποίο υπάγεται πλέον στον «Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛ.Γ.Ο.) “Δήμητρα”», και του οποίου διετέλεσε διευθυντής από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως τον Νοέμβριο 2010 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.

Οι έρευνές του στον τομέα της Εντομολογίας αναφέρονται στην προστασία των καλλιεργούμενων φυτών και έχει προτείνει λύσεις που εφαρμόζονται στην γεωργία. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα επιστημονικών εργασιών σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά κι έχει λάβει μέρος σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές επιστημονικές αποστολές στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε χώρες όλων των ηπείρων, απ’ όπου έχει συγκεντρώσει μόνος του τεράστιο εντομολογικό υλικό το οποίο εκτίθεται στο μουσείο που ίδρυσε. Είναι μέλος της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδας, του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, του Συλλόγου Ερευνητών του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. αλλά και του Εντομολογικού Συλλόγου Παρισίων. Το 2006 ίδρυσε τον Εντομολογικό Σύλλογο Βόλου «Φίλοι Εντομολογικού Μουσείου Αθανασίου Κουτρούμπα». Είναι παντρεμένος με την Όλγα Στεφανάκη κι έχουν αποκτήσει τρία παιδιά την Φωτεινή, τον Γιώργο και την Δήμητρα.

Το μουσείο είναι επισκέψιμο κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα 2421048556, 6945296129 και 6945959840 και βρίσκεται στην διεύθυνση Αρ. Ζάχου 98 & Σικελιανού, 383 33, Βόλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Voyagers
Newsletter

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μηνύματα μας και ενημερωθείτε για κάθε νέο άρθρο μας!