Τριήμερη εξόρμηση στους μαγευτικούς Παξούς

0

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποφασίσαμε με τους αγαπημένους φίλους Μαρία και Χρήστο και την μικρή Θεοδώρα, να εξορμήσουμε στους διπλανούς μαγευτικούς Παξούς.  Έτσι, νωρίς το πρωί το Σάββατο 11 Ιουνίου επιβιβαστήκαμε στο αυτοκίνητο και πήραμε τον δρόμο για την Ηγουμενίτσα, από όπου και πήραμε το πλοίο για τον προορισμό μας.

Ο Γάιος, πρωτεύουσα των Παξών
Ο Γάιος, πρωτεύουσα των Παξών

Για την διαμονή μας είχε κανονίσει η Μαρία και έτσι μείναμε σε μια όμορφη βίλα πολύ κοντά στην παραλία Μονοδένδρι, όπου κάναμε και το πρώτο μας μπάνιο αμέσως μόλις ξεφορτώσαμε τα πράγματα μας!

Το παρεκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα, στην νησίδα Καλτσονήσι
Το παρεκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα, στην νησίδα Καλτσονήσι

Οι Παξοί και οι Αντίπαξοι, ανήκουν στα Επτάνησα. Βρίσκονται 7 μίλια νότια της Κέρκυρας, σε απόσταση 8 μιλίων από τις Ηπειρωτικές ακτές και διοικητικά ανήκουν στο Νομό Κέρκυρας. Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο γραφικός Γάιος ο οποίος προστατεύεται φυσικά από δύο νησάκια, την Παναγιά και τον Άγιο Νικόλαο. Άλλοι οικισμοί των Παξών είναι η Λάκκα και ο Λογγός. Ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 2.374 κάτοικοι.

Εκκλησία στον Γάιο
Εκκλησία στον Γάιο

Για την ονομασία των Παξών υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Κατά το Στράβωνα, το όνομά της στους Παξούς έδωσε η Φοινικική λέξη «πακς», που σημαίνει γεωμετρικό «τραπέζιο», δηλαδή νησί με τραπεζοειδές σχήμα, όπως φαίνεται από τη θάλασσα. Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Αθηναγόρας Ελευθερίου αιτιολογεί το όνομα Παξοί από τις πλάκες που έβγαιναν στους Παξούς και γινόταν εξαγωγή. Σύνθεση της λέξης Παξ = πλάκα και αε ή αι = νησί, μας δίνουν το όνομα του νησιού των πλακών. Ο Μουστοξύδης θεωρεί ότι προέρχεται το όνομα των νησιών από το επίθετο πακτός (δωρικός τύπος του πηκτός). Ο θησαυρός της Ελληνικής γλώσσας του Ερρίκου Στεφάνου ετυμολογεί την ονομασία από το αρχαίο ρήμα πηγνύω και μάλιστα από το μέλλοντα «πήξω». Επίσης είναι δυνατό να προήλθε από τη φράση «πακσώσας θύρας» (κεκλεισμένες), γιατί το λιμάνι του Γάιου είναι κλειστό. Ο Γιάννης Δόικας πιστεύει ότι η λέξη –ειρήνη, είναι αυτή που θα ταίριαζε στο ειρηνικό νησί των Παξών. Αλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι μερίδα κατοίκων της Σικελικής Παξούντος, από ανάγκη ή φατριαστική καταδρομή, εκπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε στους Παξούς, που τους δόθηκε το πάτριο όνομα.

Ο Γάιος από ψηλά
Ο Γάιος από ψηλά

Από τη δεκαετία του 1960, οι κάτοικοι των Παξών ασχολούνται κατά βάση με τον τουρισμό και τον χειμώνα με την αλιεία και την παραγωγή ελαιόλαδου και κρασιού. Μάλιστα, το ελαιόλαδο των Παξών είναι πολύ υψηλής ποιότητας και χρησιμοποιείται και στην παραγωγή σαπουνιού και σαμπουάν.

Αριστερά στο βάθος το λιμάνι των Παξών
Αριστερά στο βάθος το λιμάνι των Παξών

Οι παραλίες των Παξών είναι μικρές και με βότσαλα, για αυτό και όταν βρεθείτε στο νησί μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας παπούτσια θαλάσσης. Οι περισσότεροι από τους τουρίστες πάντως, το ίδιο κάναμε και εμείς, πάνε για μπάνιο στους Αντίπαξους, με κάποιο από τα καραβάκια που κάνουν συνεχώς το δρομολόγιο Γάιος – Αντίπαξοι. Εκεί οι παραλίες Βρίκα και Βουτούμι θα σας μαγέψουν και θα σας κάνουν να νομίζετε πως βρίσκεστε σε κάποιο εξωτικό νησί!

Για μπάνιο στην παραλία Βουτούμι
Για μπάνιο στην παραλία Βουτούμι

Για καλό φαγητό στους Παξούς υπάρχουν αρκετές επιλογές, εμείς όμως είχαμε ευτυχώς αρμόδιο για αυτό το ζήτημα τον Χρήστο, ο οποίος ανακάλυψε το εστιατόριο “Παξοιμάδι” στον οικισμό Λάκκα, όπου απολαύσαμε την τελευταία ημέρα στο νησί, ένα πραγματικά λουκούλλειο γεύμα!

Η παρέα χαρούμενη μετά από μπάνιο!
Η παρέα χαρούμενη μετά από μπάνιο!

Γενικά το νησί είναι μικρό και μπορείτε να το γυρίσετε εύκολα με αυτοκίνητο ή δίκυκλο, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε και μια μικρή βάρκα που δεν απαιτεί δίπλωμα ταχύπλοου, για να κάνετε τον περίπλου των Παξών ή ακόμα και να πάτε στους Αντίπαξους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Voyagers
Newsletter

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μηνύματα μας και ενημερωθείτε για κάθε νέο άρθρο μας!