Επίσκεψη στο μουσείο του Skagen

4

Το Σάββατο 21 Απριλίου επισκεφτήκαμε την βορειότερη πόλη της Δανίας, το Skagen.

Η πανέμορφη αυτή κωμόπολη σύμφωνα με την απογραφή του 2014 έχει 8.000 κατοίκους οι οποίοι απασχολούνται κυρίως με τουριστικά επαγγέλματα και το εμπόριο, μιας και η περιοχή είναι ίσως ο δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός της βόρειας Δανίας.

Photo via danhostel.dk

Πρόκειται για μια μικρή και γραφική πόλη, με όμορφα κτήρια και δεκάδες καταστήματα. Το κύριο αξιοθέατο της περιοχής είναι το σημείο όπου ενώνονται τα νερά της Βόρειας θάλασσας με αυτά της Βαλτικής δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα, ειδικά όταν υπάρχουν δυνατά θαλάσσια ρεύματα.

Το σημείο που ενώνονται οι δυο θάλασσες – Πηγή: Youtube

Οι εκατοντάδες τουρίστες που συρρέουν στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες, απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην θάλασσα. Αυτή την στιγμή δεν είμαι σε θέση να έχω άποψη για την θερμοκρασία των νερών, αλλά τον Ιούνιο που θα βουτήξω και εγώ θα σας ενημερώσω αναλυτικά!

Εξωτερική άποψη του μουσείου του Skagen – Πηγή: skagenskunstmuseer.dk

Το Skagen όμως εκτός από την φυσική ομορφιά της περιοχής και το όμορφο φως του ήλιου (αλήθεια είναι αυτό) που λούζει την περιοχή, είναι γνωστό και για την πλούσια καλλιτεχνική ιστορία του.

Αυτοπροσωπογραφία του Michael Peter Ancher

Εδώ έζησε και δημιούργησε ο διάσημος Δανός ζωγράφος Μίκαελ Άνκερ (Michael Peter Ancher •  1849 – 1927), αλλά και άλλοι ζωγράφοι, όπως ο Μάντσεν και ο γεννημένος στην Στοκχόλμη Oscar Björck.

Όπως είναι φυσικό λοιπόν στο Skagen υπάρχει ένα καταπληκτικό μουσείο τέχνης, με μια τεράστια συλλογή έργων του Ancher και των άλλων ζωγράφων που έζησαν και δημιούργησαν στην περιοχή.

Η επίσκεψη μας στο μουσείο ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμάς, καθώς εκτός του ότι είδαμε από κοντά τα σπουδαία αυτά έργα τέχνης, ταξιδέψαμε, μέσα από αυτά, πίσω στον χρόνο και είδαμε χαρακτηριστικά των Δανών εκείνης της εποχής, όπως για παράδειγμα τα ρούχα που φορούσαν αλλά και τις βάρκες που χρησιμοποιούσαν για το ψάρεμα.

Ήμασταν δε επιπλέον τυχεροί, καθώς την ημέρα που επισκεφτήκαμε το μουσείο, ήταν τα εγκαίνια της έκθεσης “Οι γυναίκες του Skagen” με έργα του Michael Ancher!

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Αυγούστου 2018 και μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του μουσείου [εδώ].

Μίκαελ Άνκερ

Ο Άνκερ (9 Ιουνίου 1849 – 19 Σεπτεμβρίου 1927) γεννήθηκε στο Ρούτσκερ, στο νησί Μπόρνχολμ και ήταν γιος ενός τοπικού εμπόρου. Πήγε σχολείο στο Ρένε, αλλά δεν ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επειδή ο πατέρας του άρχισε να έχει οικονομικές δυσκολίες. Έτσι, το 1865 ο Μίκαελ βρήκε δουλειά ως μαθητευόμενος υπάλληλος στο Kalø Manor, κοντά στο Ρέντε της ανατολικής Γιουτλάνδης. Το επόμενο έτος συνάντησε τους ζωγράφους Τέοντορ Φίλιπσεν και Γκέοργκ Βίλχελμ Γκροτ, που είχαν φθάσει στην περιοχή για να ζωγραφίσουν. Εντυπωσιασμένοι από κάποιες δικές του ζωγραφιές, τον ενθάρρυναν να γίνει επαγγελματίας ζωγράφος.

Το 1871 πέρασε λίγους μήνες στη σχολή τέχνης του C.V Nielsen ως προετοιμασία για να εισαχθεί στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Δανίας στην Κοπεγχάγη αργότερα το ίδιο έτος. Σπούδασε για λίγο στην Ακαδημία, αλλά την εγκατέλειψε το 1875 χωρίς να αποφοιτήσει.

Ανάμεσα στους συμφοιτητές του Άνκερ εκεί ήταν ο Καρλ Μάντσεν (Madsen), που τον προσκάλεσε να ταξιδέψει στο ψαροχώρι Σκάγκεν, στο άκρο της Γιουτλάνδης, ανάμεσα στη Βαλτική και στη Βόρεια Θάλασσα. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1870 οι Άνκερ και Μάντσεν έγιναν κεντρικά μέλη μιας ομάδας καλλιτεχνών που συγκεντρώνονταν εκεί κάθε καλοκαίρι, η οποία έγινε γνωστοί ως «οι ζωγράφοι του Σκάγκεν».

Αφού ο Άνκερ πρωτοεπισκέφθηκε το Σκάγκεν το 1874, εγκαταστάθηκε εκεί. Οι ζωγράφοι του Σκάγκεν συναντιόντουσαν τακτικά στο Ξενοδοχείο Μπρένουμς (Brøndums) της κωμόπολης για την ανταλλαγή ιδεών. Το 1880 ο Άνκερ πήρε ως σύζυγό του την ντόπια ζωγράφο Άννα Κ. Μπρένουμ, την κόρη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου. Στα πρώτα χρόνια της έγγαμης ζωής τους, κατοίκησαν και είχαν το ατελιέ τους στο σπίτι που σήμερα βρίσκεται στον κήπο του Μουσείου του Σκάγκεν. Μετά τη γέννηση της θυγατέρας τους Χέλγκα το 1883, η οικογένεια μετακόμισε στο Markvej του Σκάγκεν.

Ο Μίκαελ Άνκερ πραγματοποίησε την πρώτη καλλιτεχνική του επιτυχία το 1879 με τον πίνακα Vil han klare pynten (= «Θα καβαντζάρει το ακρωτήριο;»). Γενικότερα, τα έργα του Άνκερ απεικονίζουν τους ηρωικούς ψαράδες του Σκάγκεν και τις δραματικές εμπειρίες τους στη θάλασσα, συνδυάζοντας τον ρεαλισμό με την κλασική σύνθεση. Σημαντικά έργα του είναι τα ««Η σωσίβιος λέμβος μεταφέρεται δια των αμμόλοφων» (1883), «Το πλήρωμα διασώζεται» (1894) και «Ο πνιγμένος» (1896).

Θα καβαντζάρει το ακρωτήριο; – Πηγή: Βικιπαίδεια

Ο Άνκερ επηρεάστηκε από την παραδοσιακή του εκπαίδευση στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών της Δανίας, η οποία επέβαλλε αυστηρούς κανόνες για τη σύνθεση στη ζωγραφική. Ωστόσο, η συναναστροφή του με τη σύζυγό του τον εισήγαγε στη νατουραλιστική σύλληψη της αδιακόσμητης αναπαραγωγής της πραγματικότητας και των χρωμάτων της. Συνδυάζοντας τη νεανική του σύνθεση με τον νατουραλισμό, ο Άνκερ δημιούργησε αυτό που αποκλήθηκε «σύγχρονη μνημειώδης παραστατική τέχνη», όπως στο «Βάφτισμα».

Τα έργα του Μίκαελ και της Άννα Άνκερ βρίσκονται στο Μουσείο του Σκάγκεν, στην Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας (Statens Museum for Kunst), στο Μουσείο του Φρέντερικσμποργκ στο Χίλερεντ, στη Συλλογή Χίρσπρουνγκ, στο Μουσείο Τέχνης του Ρίμπε και αλλού. Αρχικώς πολλά έργα του Μίκαελ κρέμονταν στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου Μπρένουμς. Ο ζωγράφος Πέτερ Σεβερίν Κρέιερ συνέλαβε την ιδέα να τοποθετηθούν πίνακες διαφορετικών καλλιτεχνών εκεί. Τα έργα αυτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο του Σκάγκεν το 1946.

Έργο του Oscar Björck

Ο Μίκαελ Άνκερ τιμήθηκε με το μετάλλιο Eckersberg το 1889 και με το παράσημο του Τάγματος του Ντάνεμπρογ το 1894.

(Πληροφορίες από την Βικιπαίδεια)

Σχετικά Άρθρα

4 Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον για μια ακόμα φορά άρθρο. Η πινακοθήκη φαίνεται εξαιρετικός χώρος. Αποπνέει μια ιδιαίτερη ηρεμία ενώ το ταίριασμα των συγκεκριμένων πινάκων με τον χώρο μοιάζει ιδανικό.

    Δεν μπορώ παρά να αναφέρω και κάτι που σκέφτομαι συχνά. Ένα μέρος όπως το βορινό αυτό τουριστικό θέρετρο έχει σίγουρα τη φυσική ομορφιά του τοπίου, αλλά εκείνο που το κάνει πραγματικά ξεχωριστό είναι αυτή η μικρή όαση τέχνης και πολιτισμού. Οι πίνακες που βρίσκονται εκεί εκτός από σημαντικές δημιουργίες είναι ένα παράθυρο στην ιστορία του τόπου και αλλοτινές εποχές.

    1. Σε ευχαριστούμε θερμά ακόμα μια φορά, για το σχόλιο σου Νικόλα. Πράγματι το υπέροχο αυτό μουσείο προσδίδει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στην συγκεκριμένη περιοχή, παρόλο που είναι ιδιαίτερη έτσι και αλλιώς!

  2. Εξαιρετική παρουσίαση του μουσείου του Skagen και του ζωγράφου Μίκαελ Άνκερ. Συγχαρητήρια! Είναι σαν να πήγα… Συνιστώ ανάλογη παρουσίαση από το μουσείο μοντέρνας τέχνης Louisiana στο οποίο έχω πάει, αλλά θα ήθελα να… ξαναπάω. Νομίζω κάθε επισκέπτης θα ήθελε να ανατρέχει σε τέτοιες υψηλές ποιότητας, ουσιαστικές παρουσιάσεις.
    Και μια ερώτηση: Ο τελευταίος πίνακας ποιανού ζωγράφου είναι;

    1. Αγαπητέ Γιάννη σε ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια.

      Ξέρεις, κάθε φορά που ξεκινάω να γράψω ένα άρθρο προσπαθώ να κάνω τους αναγνώστες να νιώσουν ότι βρέθηκαν και αυτοί στα μέρη που επισκεφτήκαμε.

      Χαίρομαι λοιπόν που πέτυχα αυτή την φορά το στόχο!

      Ο τελευταίος πίνακας είναι ο “Θερινό Απόγευμα στη Νότια Παραλία του Σκάγκεν” του Πέτερ Σεβερίν Κρέιερ. Περισσότερα μπορείς να δεις στην Βικιπαίδεια εδώ: https://bit.ly/2PEFy6Y

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Voyagers
Newsletter

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μηνύματα μας και ενημερωθείτε για κάθε νέο άρθρο μας!