Επίσκεψη στο ενυδρείο Nordsøen Oceanarium στο Hirtshals

0

Τον Απρίλη του 2019 αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το ενυδρείο “Nordsøen Oceanarium” που βρίσκεται στην γειτονική πόλη και σημαντικό λιμάνι της περιοχής, το Hirtshals.

Η ιδέα για την ίδρυση του ενυδρείου γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70 και ήταν πρόταση των ντόπιων πολιτικών και επιχειρηματιών, με σκοπό την δημιουργία ενός κέντρου μελέτης της θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας της βόρειας θάλασσας, αλλά και την δημιουργία ενός πόλου έλξης τουριστών στην περιοχή.

Το 1984 το ενυδρείο εγκαινιάζεται υπό την ονομασία “Μουσείο της Βόρειας Θάλασσας” και αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό γεγονός ολόκληρης της Δανίας. Ο αριθμός των επισκεπτών αναμενόταν να ανέλθει στους 145.000, όμως μέχρι το τέλος του πρώτου έτους λειτουργίας 250.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το Nordsøen Oceanarium.

Το 1998 εγκαινιάζεται η νέα δεξαμενή του ενυδρείου η οποία περιείχε 4,5 εκατομμύρια λίτρα θαλασσινού νερού, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να φιλοξενηθούν ψάρια και πλάσματα της Βόρειας Θάλασσας, σε συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα της επέκτασης ήταν ο αριθμός των επισκεπτών να ανέλθει στους 440.000 εκείνο το έτος.

Το 2001 στις εγκαταστάσεις του μουσείου προστίθενται εξωτερικοί χώροι που περιλαμβάνουν παιδική χαρά, και καφετέρια.

Δυστυχώς το 2003 μια πυρκαγιά καταστρέφει ολοσχερώς τις κτιριακές εγκαταστάσεις και ανάμεσα στα υπόλοιπα ψάρια και πλάσματα που χάθηκαν, πεθαίνει και η μασκότ του ενυδρείου, το φεγγαρόψαρο (ocean sunfish ή mola-mola) Κlumpe, προτομή του οποίου κοσμεί πλέον την είσοδο του ενυδρείου.

Μετά από 18 μήνες εντατικών εργασιών, το μουσείο εγκαινιάζεται ξανά ενώ το 2010 προστίθεται η νέα μόνιμη έκθεση που περιλαμβάνει πολλά διαδραστικά εκθέματα με την χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Επίσης φιλοξενείται και πάλι ένα Mola-Mola!

To Mola-Mola πρόκειται για το βαρύτερο οστεώδες ψάρι στον κόσμο καθώς το βάρος του μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τον έναν τόνο, αλλά και ένα από τα πιο παράξενα χάρη στο σχήμα του που μοιάζει σαν ένα ψάρι δίχως σώμα.

Το mola mola ευδοκιμεί στους τροπικούς ωκεανούς, συναντάται όμως και στα θερμά νερά της εύκρατης ζώνης. Τρέφεται κυρίως με μέδουσες, τις οποίες καταναλώνει σε πολύ μεγάλες ποσότητες λόγω της χαμηλής διατροφικής τους αξίας, ενώ το ίδιο αποτελεί τροφή για τους θαλάσσιους ελέφαντες, τις όρκες καθώς και τους καρχαρίες.

Αν και γεννά τα περισσότερα αυγά από κάθε άλλο σπονδυλωτό είδος, με τον αριθμό των αυγών να φτάνει ως και τα 300.000.000 κάθε φορά, τα φεγγαρόψαρα απειλούνται με εξαφάνιση και για τον λόγο αυτό θεωρούνται προστατευόμενο είδος. Δεν είναι μόνο οι πλαστικές σακούλες, τις οποίες συχνά μπερδεύει για μέδουσες, που απειλούν τη ζωή του, αλλά και η υπεραλίευση αφού το κρέας τους αποτελεί εκλεκτό μεζέ στις κουζίνες της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Ταϊβάν. Κι αν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το εμπόριο του φεγγαρόψαρου έχει απαγορευτεί, αυτό δεν σημαίνει ότι συχνά δεν παράξενα αυτά ψάρια δεν μπλέκονται στα δίχτυα των ψαράδων.

Παρά το μεγεθός τους και την τρομακτική τους εμφάνιση, τα φεγγαρόψαρα δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές φαίνεται να είναι μάλλον εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία, αφού πρόκειται για περιοχές με έντονο καταδυτικό ενδιαφέρον.

Το 2015 νέες δεξαμενές προστίθενται στις εγκαταστάσεις του ενυδρείου, αυξάνοντας τον συνολικό όγκο θαλασσινού νερού στα έξι εκατομμύρια λίτρα, κατατάσσοντας το Nordsøen Oceanarium ως το μεγαλύτερο ενυδρείου της βόρειας Ευρώπης.

Αξίζει να αναφέρω ότι στην κεντρική αίθουσα και ακριβώς μπροστά από την μεγάλη δεξαμενή, διοργανώνονται εκδηλώσεις αλλά και δεξιώσεις με τους καλεσμένους να απολαμβάνουν το φαγητό τους μπροστά από τα πανέμορφα πλάσματα της θάλασσας!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Voyagers
Newsletter

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μηνύματα μας και ενημερωθείτε για κάθε νέο άρθρο μας!