Επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής στην Αθήνα

0

Η πρώτη φορά που “έπεσα” πάνω στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, ήταν το 2017, όταν για τις ανάγκες ενός project μου, που προσπαθώ να ολοκληρώσω ακόμα, βρήκα την ιστοσελίδα του μουσείου : https://elmp.gr/.

Περιέργεια και ενθουσιασμός με κυρίευσαν. Μέχρι τότε είχα αλιεύσει πληροφορίες για διάφορα ιδιαίτερα θεματικά μουσεία, όπως το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας στην Σαντορίνη και το Εντομολογικό Μουσείο στον Βόλο. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ μέχρι τότε όμως, ότι μπορεί να υπάρχει μουσείο αφιερωμένο στην πληροφορική!

Αφού διάβασα τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το μουσείο, σκέφτηκα ότι είχα ακόμα στην κατοχή μου, ένα ιδιαίτερο μηχάνημα (Pioneer PDR-W839) το οποίο δούλευε ακόμα και μπορούσα να το αποχωριστώ.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η γνωριμία μου με τον ιδρυτή του μουσείου, τον Γιώργο Τσεκούρα. Έναν νέο άνθρωπο, ευγενή, φιλικό και ειλικρινή. Άνθρωπος με όραμα και πείσμα.

Η επικοινωνία μας συνεχίστηκε για αρκετό διάστημα μέσω διαδικτύου και κάθε φορά η κουβέντα έκλεινε με την επιθυμία μου να επισκεφτώ το μουσείο. Η ευκαιρία που περίμενα μου δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, όταν επισκέφτηκα την Αθήνα με αφορμή την παρουσίαση του Ψηφιακού Λεξικού της Λευκάδας στο 21ο WordPress Athens Meetup.

Μαζί μου, είχα φέρει πεσκέσι από το χωριό μια ολόκληρη τσάντα με παλιά βιβλία και περιοδικά πληροφορικής τα οποία εντόπισα στην Λευκάδα μετά το κλείσιμο ενός βιβλιοπωλείου!

Ο Γιώργος με περίμενε χαμογελαστός στην είσοδο του μουσείου και αφού γνωριστήκαμε και δια ζώσης, αφέθηκα να χαζεύω για αρκετή ώρα τα σπάνια εκθέματα του μουσείου.

Παρόλο που λόγω δουλειάς περνάω τον περισσότερο χρόνο της ημέρας (και της νύχτας) μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών μου, δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με το hardware και γενικά δεν θεωρώ τον εαυτό μου “γατζετάκια”. Έτσι, η περιήγηση μου στους χώρους του μουσείου πραγματικά με ενθουσίασε! Υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές, οι πρώτοι micro computers, οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές και λυχνίες, διάτρητες κάρτες, και οι πρώτες μνήμες RAM.

Είδα ακόμα joysticks, παιχνιδομηχανές,, το πρώτο mouse, tracker balls, αριθμομηχανές, κινητά τηλέφωνα, palmtops, zip drives, βιβλία και περιοδικά κατακλύζουν τον εκθεσιακό χώρο.

Ιδιαίτερη στιγμή για εμένα, ήταν όταν εντόπισα ανάμεσα στα εκθέματα την δική μου συσκευή την οποία είχα αγοράσει όταν ήμουν 16-17 ετών.

Το Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής, το μοναδικό στο είδος του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ξεκίνησε τις δραστηριότητες του το 2009 και από το 2012 αποτελεί τον πρώτο επίσημο φορέα στην Ελλάδα που συγκεντρώνει τη γνώση για την εξέλιξη στο χώρο της πληροφορικής από το 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 σε έναν ενιαίο χώρο.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα που βασίζεται στις δωρεές υπολογιστών, λογισμικού και άλλων αντικειμένων από το χώρο της Πληροφορικής, προερχόμενες από ιδιώτες, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, καθώς και από εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς.

Με περισσότερους από 280 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και περισσότερα από 5.100 άλλα αντικείμενα από τον χώρο της πληροφορικής, η συλλογή του Ελληνικού Μουσείου Πληροφορικής, η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στην Ελλάδα, προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο τεχνολογικό παρελθόν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μουσείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός με συνεχείς δράσεις και διοργανώσεις, ενώ κάθε χρόνο το επισκέπτονται δεκάδες σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύλλογοι κλπ.

Δείτε το βίντεο από την επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Πληροφορικής

Η επίσκεψη μου ολοκληρώθηκε πίνοντας καφέ με τον Γιώργο και την υπόσχεση ότι σύντομα θα τα ξαναπούμε από κοντά!

Πληροφορίες για το μουσείο αντλήθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα του: https://elmp.gr/

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Voyagers
Newsletter

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μηνύματα μας και ενημερωθείτε για κάθε νέο άρθρο μας!