Εξόρμηση στην Φιλιππούπολη, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας

0

Η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου μας βρήκε να περιδιαβαίνουμε τα πλακόστρωτα σοκάκια της Φιλιππούπολης ή Πλόβντιβ (Пловдив ), την πανέμορφη, και με σπουδαία ιστορία, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, με πληθυσμό άνω των 340.000 κατοίκων και  545.000 κατοίκους στην αστική της περιοχή.

Η Φιλιππούπολη βρίσκεται στη νοτιοκεντρική Βουλγαρία στις δύο όχθες του ποταμού Έβρου, τον οποίο οι Βούλγαροι ονομάζουν “Μαρίτσα”. Αποτελεί δε σημαντικό οικονομικό, συγκοινωνιακό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό κέντρο της γείτονος χώρας.

Τζαμί Τζουμαγιά

Το όνομα “Φιλιππόπολις”, δόθηκε στην πόλη το πιθανότερο προς τιμή του Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας, ίσως μετά το θάνατό του ή προς τιμή του Φίλιππου Ε. Τον 9ο αιώνα το Βουλγαρικό όνομα άρχισε να εμφανίζεται ως Παπάλντιβ/ν, Πλό(β)ντιβ, Πλάντιβ, Πλάντιν, Πλάπντιβ, Πλόβντιν, που εξελίχθηκαν από το Θρακικό Πουλπουδέβα, ενώ η σύγχρονη παραλλαγή Πλόβντιβ τεκμηριώθηκε ως Пло(в)дївь για πρώτη φορά σε Βουλγαρικό απόκρυφο χρονικό του 11ου αιώνα. Η πόλη ήταν γνωστή ως Φιλιππούπολις στη Δυτική Ευρώπη μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η πόλη ήταν γνωστή στα Τουρκικά ως Φιλιμπέ (Filibe), παραφθορά του Φίλιππος, που πρωτοαναφέρεται σε έγγραφο του 1448.

Πολύ συχνά η πόλη αναφέρεται και ως «Επτάλοφος» μιας και είχε αναπτυχθεί ιστορικά σε επτά λόφους, οι οποίοι υπήρχαν έως την αρχή του 20ού αιώνα, αλλά ο ένας (Μάρκοβο Τεπέ) ισοπεδώθηκε.

To αρχοντικό Τσαλάκοβ
To αρχοντικό Τσαλάκοβ

Για την διαμονή μας φρόντισε ο συνεργάτης και φίλος κ. Πέτρος Μαλάμοβ και έτσι διανυκτερεύσαμε στο φιλόξενο ανακαινισμένο αρχοντικό Τσαλάκοβ, με τον υπέροχο κήπου και φανταστική θέα προς την πόλη.

Η ορθόδοξη εκκλησία της Παναγίας

Η Φιλιππούπολη έχει ενδείξεις κατοίκησης από την 6η χιλιετία π.Χ., με ίχνη Νεολιθικού από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. Το 12ο αιώνα π.Χ. το χωριό εξελίχθηκε σε πραγματική πόλη κατοικούμενη από Θράκες, κατατασσόμενη μεταξύ των αρχαιότερων πόλεων του κόσμου. Η πόλη ήταν γνωστή στη Δύση για το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ιστορίας με το Ελληνικό της όνομα (Φιλιππούπολις). Η πόλη ήταν αρχικά Θρακικός οικισμός, που δέχθηκε αργότερα εισβολές Περσών, Ελλήνων, Κελτών, Ρωμαίων, Γότθων, Ούννων, Βουλγάρων, Ρώσων, Σταυροφόρων και Τούρκων. Στις 4 Ιανουαρίου 1878 η Φιλιππούπολη απελευθερώθηκε από την Οθωμανική κυριαρχία από το Ρωσικό στρατό. Παρέμεινε εντός των συνόρων της Βουλγαρίας μέχρι τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, οπότε έγινε πρωτεύουσα της αυτόνομης Οθωμανικής περιοχής της Ανατολικής Ρωμυλίας. Το 1885 η Φιλιππούπολη και η ίδια η Ανατολική Ρωμυλία έγιναν τμήμα της Βουλγαρίας.

Το ξενοδοχείο PRINCESS VICTORIA
Το ξενοδοχείο PRINCESS VICTORIA

Η Φιλιππούπολη φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η Διεθνής Εκθεση και το διεθνές θεατρικό φεστιβάλ “Σκηνή στο σταυροδρόμι”, ενώ στις 5 Σεπτεμβρίου 2014 επελέγη ως Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019.

Εντυπωσιακό κτίριο στον κεντρικό πεζόδρομο
Εντυπωσιακό κτίριο στον κεντρικό πεζόδρομο

Στην πόλη υπάρχουν πολλά μνημεία διατηρούμενα από την αρχαιότητα, όπως το αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο, το Ρωμαϊκό ωδείο, το Ρωμαϊκό υδραγωγείο, το Ρωμαϊκό Στάδιο, το αρχαιολογικό σύνολο «Ειρήνη» και άλλα.

Το αρχαίο θέατρο του Plovdiv
Το αρχαίο θέατρο του Plovdiv

Το Αρχαίο θέατρο (Αντικεν τεάτουρ) είναι πιθανόν το γνωστότερο μνημείο από την αρχαιότητα στη Βουλγαρία. Κατασκευάσθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα επί της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραιανού. Βρίσκεται στον αυχένα μεταξύ των λόφων Τζαμπάζ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ. Χωρίζεται σε δύο διαζώματα με 14 σειρές το καθένα. Το θέατρο μπορούσε να χωρέσει 7.000 άτομα. Η τριώροφη σκηνή είναι στο νότιο τμήμα και είναι διακοσμημένη με — και αγάλματα. Το θέατρο μελετήθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε μεταξύ 1968 και 1984. Πολλές εκδηλώσεις γίνονται ακόμη στη σκηνή του, όπως το Φεστιβάλ Βέρντι και το Διεθνές Φολκλορικό φεστιβάλ.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο και στο φόντο το Σοβιετικής αρχιτεκτονικής κτίριο του ταχυδρομείου.
Το Ρωμαϊκό Ωδείο και στο φόντο το Σοβιετικής αρχιτεκτονικής κτίριο του ταχυδρομείου.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο αναστηλώθηκε το 2004. Κατασκευάσθηκε μεταξύ 2ου και 5ου αιώνα και είναι το δεύτερο (και μικρότερο) αρχαίο θέατρο της Φιλιππούπολης με 350 θέσεις. Κτίστηκε αρχικά ως βουλευτήριο και αργότερα ανακατασκευάστηκε ως θέατρο.

Το Αρχαίο Στάδιο
Το Αρχαίο Στάδιο

Το Αρχαίο Στάδιο είναι ένα άλλο σημαντικό μνημείο της αρχαίας πόλης. Χτίστηκε το 2ο αιώνα επί της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αδριανού. Βρίσκεται μεταξύ των λόφων Σαχάτ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ, σήμερα κάτω από τον κεντρικό δρόμο από την Πλατεία Τζουμαγιά στην Πλατεία Καμένιτσα. Έγινε με πρότυπο το στάδιο των Δελφών. Είχε περίπου μήκος 240 μέτρων και πλάτος 50 και μπορούσε να χωρέσει 30.000 θεατές. Οι αγώνες στο Στάδιο οργανώνονταν από τη Γενική Συνέλευση της επαρχίας της Θράκης. Προς τιμήν τους το βασιλικό νομισματοκοπείο της Φιλιππούπολης έκοβε νομίσματα που έφεραν την όψη του εκάστοτε αυτοκράτορα, καθώς και τα είδη αγωνισμάτων που διεξάγονταν στο στάδιο. Μονό μικρό μέρος του βόρειου τμήματος με 14 σειρές καθισμάτων μπορούμε να δούμε σήμερα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται κάτω από τον κεντρικό δρόμο και πολλά κτίρια.

Η Οικία Γεωργιάδη, σήμερα Ιστορικό Μουσείο της Φιλιππούπολης. Στο βάθος το τείχος της παλιάς πόλης
Η Οικία Γεωργιάδη, σήμερα Ιστορικό Μουσείο της Φιλιππούπολης. Στο βάθος το τείχος της παλιάς πόλης

Η Παλιά Πόλη της Φιλιππούπολης είναι ιστορική διατηρητέα περιοχή, γνωστή για το αρχιτεκτονικό της ύφος της Βουλγαρικής Αναγέννησης. Η Παλιά Πόλη καλύπτει την περιοχή των Τριών Λόφων Νεμπέτ Τεπέ, Τζαμπάζ Τεπέ και Ταξίμ Τεπέ. Σχεδόν κάθε σπίτι στην Παλιά Πόλη έχει τη χαρακτηριστική εξωτερική και εσωτερική του διακόσμηση.

Η Οικία Γεωργιάδη, σήμερα Ιστορικό Μουσείο της Φιλιππούπολης.
Η Οικία Γεωργιάδη, σήμερα Ιστορικό Μουσείο της Φιλιππούπολης.

Υπέροχο σημείο της πόλης αποτελεί το κεντρικό πάρκο, το οποίο εκτείνεται σε μια έκταση αρκετών στρεμμάτων. Επίσης αν βρεθείτε στο Πλόβντιβ αφιερώστε χρόνο για να περπατήσετε στην κεντρική αγορά του, η οποία ξεκινάει από το εντυπωσιακό ξενοδοχείο και καζίνο PRINCESS VICTORIA, στο εστιατόριο του οποίου απολαύσαμε ένα εξαιρετικό γεύμα παρέα με την φιλόξενη και πάντα χαμογελαστή κ. Μίρα, μητέρα της καλής μας φίλης Μλαντένας.

Αν κάποια στιγμή στην Φιλιππούπολη αποζητήσετε μια κουβέντα στην γλώσσα μας, τότε επισκεφτείτε το ελληνικό μπακάλικο του Ζαφείρη!

Ακολουθεί φωτογραφική συλλογή (κάντε κλικ πάνω στις εικόνες για να τις δείτε σε πλήρες μέγεθος).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Voyagers
Newsletter

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά μηνύματα μας και ενημερωθείτε για κάθε νέο άρθρο μας!